Botox® / Dysport®

    Η αλλαντική τοξίνη τύπου Α είναι μία πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum και έχει γίνει γνωστή στον κόσμο, με την εμπορική ονομασία Botox®. Το αισθητικό αποτέλεσμα της αλλαντικής τοξίνης τύπου Α στις ρυτίδες αρχικά τεκμηριώθηκε από έναν πλαστικό χειρουργό από το Sacramento της California τον Dr. Richard Clark και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery το 1989. Το ζεύγος Καναδών ιατρών JD και JA Carruthers, ήταν οι πρώτοι που δημοσίευσαν μια μελέτη για την ενέσιμη θεραπεία των ρυτίδων του μεσόφρυου με τη χρήση της τοξίνης αυτής, το 1992. Μετά από επίσημες δοκιμές, στις 12 Απριλίου το 2002, ο FDA ανακοινώνει την έγκριση του σκευάσματος Botox® σαν θεραπεία στην προσωρινή βελτίωση των ρυτίδων του μεσόφρυου.

    Η θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης με Botox® είναι μία από τις γνωστότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες αντιγήρανσης. Η κοσμητική χρήση του Botox® για τις ρυτίδες έκφρασης είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2009 πραγματοποιήθηκαν 10 εκατομμύρια Botox® / Dysport® παγκοσμίως.

Στη δερματολογία χρησιμοποιείται και για περιπτώσεις υπεριδρωσίας

    Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά δύο σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης, το Botox® της εταιρείας ALLERGAN και το Dysport® της εταιρείας IPSEN.

    Το Botox® / Dysport® δρα μπλοκάροντας την έκκριση ακετυλοχολίνης, η οποία προκαλεί την ακούσια σύσπαση των μυών, που προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης. Το αποτέλεσμα είναι η χημική απονεύρωση και είναι πλήρως αναστρέψιμο εντός 3-6 μηνών.

    Με το Botox® / Dysport®  προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης. Δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις ρυτίδες, αλλά είναι εξαιρετική θεραπεία για τις ρυτίδες του μετώπου και τις ρυτίδες στον έξω κανθό (πόδι της χήνας). Υπό προϋποθέσεις μπορεί, να βελτιώσει κάποιες ρυτίδες στο κάτω βλέφαρο, όταν δεν υπάρχει χαλάρωση στον σφιγκτήρα του κάτω βλεφάρου (Υπάρχει ένα μικρό τρικ που το δείχνει αυτό), να βελτιώσει την εικόνα στις ρινοπαρειακές και τις ρυτίδες καπνιστού στο άνω χείλος (Εδώ όμως μπορεί να κατέβει το άνω χείλος, γι αυτό χρειάζεται το χέρι ενός εξειδικευμένου γιατρού), να απαλύνει την γραμμή που υπάρχει μεταξύ κάτω χείλους και πηγουνιού και να βελτιώσει την εικόνα του στόματος βγάζοντας ένα πιο εκφραστικό χαμόγελο.

    Το τελευταίο διάστημα, όπως γίνεται γνωστό μέσα από συνέδρια, η χρήση του Botox® / Dysport®   τείνει να καλύψει σχεδόν όλο το πρόσωπο έτσι ώστε να 

δίνει την εικόνα ενός face lifting μικρής διάρκειας. Έτσι επεκτείνεται η χρήση του σε ρυτίδες στις παρειές (αυτές φαίνονται περισσότερο στα ξηρά δέρματα όπου το πρόσωπο έχει την εικόνα τσαλακωμένου χαρτιού), κατά μήκος του οβάλ του προσώπου (οστά κάτω γνάθου) , όπου και γίνεται φανερή η χαλάρωση του δέρματος μετά από κάποια ηλικία, (εδώ γίνονται μικρές ενέσιμες εγχύσεις στο μυώδες πλάτυσμα) καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία της μύτης , βοηθώντας στην μικρή διόρθωση του ακρορινίου.

    Η δράση του φαρμάκου αρχίζει να γίνεται ορατή εντός 2 ημερών και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες.  Η διάρκειά του είναι 3-6 μήνες. Εάν οι αρχικές ρυτίδες, είναι λεπτές και δεν είναι πολύ βαθιές, τότε ο ασθενής περιμένει 100% εξάλειψη των ρυτίδων. Το 90% περίπου ανταποκρίνεται στην θεραπεία.

    Η επανάληψη της θεραπείας θα πρέπει να γίνεται γύρω στις 2-3 φορές το χρόνο, κάθε 4-6 μήνες ανάλογα με τον ασθενή.

    Το φάρμακο εγχέεται κατευθείαν στους συγκεκριμένους μύες του προσώπου. Επειδή χρησιμοποιείται μία πολύ μικρή βελόνη (η μικρότερη σχεδόν που υπάρχει) οι ασθενείς πιθανόν να αισθανθούν μια πολύ ελαφρά και τελείως παροδική ενόχληση. Ο πόνος είναι ελάχιστος γίνεται κατά κανόνα καλά ανεκτός και δεν απαιτείται τοπική αναισθησία. Μετά την θεραπεία μπορεί ο ασθενής να επανέλθει κανονικά στις δραστηριότητες του.

Οδηγίες μετά την θεραπεία με Botox® / Dysport®  

  • Να μην κατακλιθεί για 4 ώρες από την θεραπεία.
  • Να μην σκύψει για το ίδιο διάστημα.
  • Να μην τρίψει τα σημεία των ενέσεων.
  • Όχι αλκοόλ και ασπιρίνη μέχρι την επόμενη ημέρα.

    Καλό θα είναι μετά την πάροδο 15 ημερών από την θεραπεία να ελέγχεται το αποτέλεσμα για την περίπτωση που ίσως χρειαστεί κάποια επιπλέον δόση σε σημεία που η θεραπεία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

    Συνήθως οι περισσότεροι γιατροί κρατούν και εφαρμόζουν ένα πρωτόκολλο θεραπείας για το πελατολόγιο τους, δίνοντας την δυνατότητα στους μυς της περιοχής να επαναλειτουργήσουν πλήρως για ένα χρονικό διάστημα και μετά να επανεπέμβουν. Συνήθως μετά από 6 θεραπείες δίνεται περιθώριο 10-12 μηνών μέχρι την επόμενη θεραπεία. 

 

UA-36247617-1 UA-37829853-1