Κλινική Δερματολογία

 

Παιδοδερματολογία

Η Ιατρός Κυριακή Παλτατζίδου έχει μετεκπαιδευθεί στην Παιδοδερματολογία στο Πανεπιστήμιο της Padova της Ιταλίας.

Ατοπική δερματίτιδα - Έκζεμα   Ακμή   Ιογενή εξανθήματα   Παράτριμμα (Σύγκαμα)
Ιδρώα   Κνίδωση   Λεύκη   Σπίλοι (Ελιές)
Ομαλό αιμαγγείωμα   Φθειρίαση (Ψείρες)   Ψώρα   Μύκητες
Ποικιλόχρους πιτυρίαση   Μολυσματικό κηρίο   HPV (Μυρμηγκιές)   Ιός έρπητα
Ιός ανεμοβλογιάς   Μολυσματική τέρμινθος  

  

 

Χαρτογράφηση Σπίλων

    Η χαρτογράφηση είναι μέθοδος ψηφιακής καταγραφής όλων των σπίλων (ελιών) στο σώμα του ασθενή με δυνατότητα αποθήκευσης των εικόνων ως αρχείο για παρακολούθηση. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά εξάμηνο ώστε να διαπιστώνονται ψηφιακά πιθανές μεταβολές σε μέγεθος, σχήμα χρώμα, υφή ήδη υπαρχόντων σπίλων ή να εκτιμάται η εμφάνιση νέων. Η χαρτογράφηση των σπίλων είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.  Ακμή

    Η ακμή είναι μία πολυπαραγοντική δερματική νόσος η οποία προσβάλλει την τριχοσμηγματογόνο μονάδα και προκαλεί πολύμορφες βλάβες. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες (αδένες που ελέγχονται από ορμόνες, τα ανδρογόνα) που τελικά οδηγούν σε απόφραξη των πόρων. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας είναι η δημιουργία βλαβών σε πρόσωπο, λαιμό, στέρνο, ώμους ή πλάτη.

    Η ακμή εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές διαφορετικής έντασης (από ήπια έως πολύ σοβαρή ακμή).

- Μη φλεγμονώδεις μορφές: Πρόκειται για τις πιο ήπιες και κοινές μορφές ακμής που υποχωρούν μετά την εφηβεία και κύρια συμπτώματα τους είναι οι ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες

- Φλεγμονώδεις μορφές: Εδώ κατατάσσονται οι πιο βαριές περιπτώσεις ακμής που δύσκολα υποχωρούν, με συμπτώματα όπως φλύκταινες, οζίδια ή κύστες τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν ουλές.


 Ψωρίαση

    Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κόκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα. Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση περιλαμβάνουν άγχος, την απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. 

 

 Έκζεμα

    Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που εκδηλώνεται σε διάφορα σημεία του δέρματος (πρόσωπο, κεφάλι ή πίσω από τις αρθρώσεις) του σώματος με ερυθρότητα, φαγούρα, φούσκωμα και φλεγμονή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκζέματος, οι συνηθέστεροι εκ των οποίων είναι η ατοπική δερματίτιδα και η δερματίτιδα εξ επαφής. 

     Η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται εξαιτίας ενός γονιδίου, το οποίο είναι συνήθως οικογενές (κληρονομικό), ενώ η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από την επαφή του δέρματος με διάφορες χημικές ουσίες, όπως είναι τα απορρυπαντικά και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (αρώματα, latex, βερνίκια νυχιών, καλλυντικά, φάρμακα). 


 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Γονοκοκκικές λοιμώξεις
Ιός του απλού έρπητα
Μολυσματική τέρμινθος
Οξυτενή κονδυλώματα
Σύφιλη

UA-36247617-1 UA-37829853-1