Χημική απολέπιση - Peeling

    Το χημικό Peeling ή δερμοαπόξεση μέσω χημικών παραγόντων είναι η εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων χημικών απολεπιστικών παραγόντων στο δέρμα με σκοπό, είτε την θεραπεία κάποιων δερματικών παθήσεων είτε την αισθητική βελτίωση του δέρματος και εφαρμόζεται αποκλειστικά από ειδικό δερματολόγο. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ένα ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα της επιδερμίδας, με σκοπό την απολέπιση της, την αφαίρεση δηλαδή των εξωτερικών στιβάδων του δέρματος. Αποτελεί μια καλή, εναλλακτική, μη επεμβάτική λύση βελτίωσης της ποιότητας του δέρματος στις λοιπές διαθέσιμες επεμβατικές μεθόδους όπως το Laser ή τη μηχανική δερμοαπόξεση.

    Το χημικό Peeling μπορεί να γίνει στο πρόσωπο και στο σώμα καθώς επίσης και στο ντεκολτέ. Χρησιμοποιείται συχνά για την θεραπεία του φωτογηρασμένου δέρματος (ακτινικές υπερκερατώσεις, ηλιακή ελάστωση, ηλιακές φακές), των ρυτίδων (ρυτίδες από επίδραση του ήλιου, ρυτίδες έκφρασης, ρυτίδες ύπνου), των μελαγχρωματικών δυσχρωμιών του δέρματος (πανάδες), ορισμένων προκαρκινικών βλαβών καθώς επίσης και στην αντιμετώπιση της ακμής και των ουλών της και του λιπαρού με μεγάλους πόρους δέρμα.

    Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι χημικού peeling ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος το οποίο προκαλούν στην επιδερμίδα: επιφανειακός τύπος, μέτριος και βαθύς. Το επιφανειακό peeling προκαλεί ήπιο έγκαυμα και συνήθως χρειάζεται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες κατά τις οποίες ο γιατρός διαλέγει διαφορετικά διαλύματα για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Μερικές φορές το επιφανειακό peeling χρησιμοποιείται ως προετοιμασία για το βαθύτερο.

    Τα μέτρια peeling είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα και τα πιο αποτελεσματικά. Γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς στο ιατρείο είτε σε μία μόνον συνεδρία (με σχετικά έντονο ερεθισμό), είτε σε περισσότερες συνεδρίες (οπότε ο ερεθισμός περιορίζεται), με αποτέλεσμα σχεδόν ίδιο με ένα βαθύ peeling.

    Τα βαθιά peeling γίνονται σε ειδικές περιπτώσεις, συνήθως για να αντιμετωπιστούν ουλές, βαθιές ρυτίδες, σημάδια από ακμή, δυσχρωμίες και για τη αφαίρεση ορισμένων προκαρκινικών όγκων.

    Η θεραπεία πρέπει να γίνει στο δερματολογικό ιατρείο.  Πριν την εφαρμογή της χημικής ουσίας, το δέρμα καθαρίζεται καλά με ένα κατάλληλο καθαριστικό για να αφαιρεθούν το σμήγμα, το μακιγιάζ και οι διάφοροι ρύποι από την επιφάνεια του. Στα μάτια και στα μαλλιά θα ήταν καλό να τοποθετούνται προστατευτικά καλύμματα. Αφού στεγνώσει το δέρμα, απλώνεται το διάλυμα με σκοπό να προκαλέσει ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και τελικά να απολεπίσει (να αφαίρεση δηλαδή τις κατεστραμμένες εξωτερικές στιβάδες του δέρματος).  Δεν απαιτείται συνήθως αναισθησία, οι ασθενείς νιώθουν ένα αίσθημα καύσου το οποίο ποικίλει ανάλογα με το είδος της θεραπείας που επιλέγεται. Η διάρκεια του αισθήματος καύσου μπορεί να διαρκεί από 2-10 λεπτά. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10-15 λεπτά. Ο γιατρός θα αφήσει τα συστατικά να δράσουν για περίπου 2-15 λεπτά και στη συνέχεια θα καθαρίσει ή θα εξουδετερώσει το διάλυμα.

    Στα επιφανειακά peelings, στο σημείο που έγινε η εφαρμογή του διαλύματος παρατηρείται συνήθως μια ήπια ερυθρότητα και πιθανόν, ένα απαλό ξεφλούδισμα του δέρματος μέσα σε 3-7 ημέρες.

    Στα μέσου βάθους και εν τω βάθει peelings μπορεί να προκύψει μία πιο έντονη ερυθρότητα, καθώς και εμφάνιση καφέ κρουστών, σπανιότερα οίδημα ή φυσσαλίδες οι οποίες εξαφανίζονται μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών. Τα βαθέα χημικά peeling απαιτούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή μετεπεμβατικά. Το δέρμα του ασθενούς μετά το peeling θα φαίνεται πιο νέο, πιο λείο και ανανεωμένο.

Αντενδείξεις για το χημικό Peeling

  1. Ανεπαρκής φωτοπραστασία
  2. Φωτότυποι IV – VI (αντενδύκνειται το μέτριο και βαθύ peeling)
  3. Τάση για σχηματισμό υπερτροφικών ουλών
  4. Ιστορικό υποτροπιάζοντος απλού έρπητα (πρέπει να γίνει προφυλακτική θεραπεία)
  5. Πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοθεραπεία
  6. Πρόσφατη λήψη ισοτρετινοϊνης (πρέπει να έχει σταματήσει τουλάχιστον 6 μήνες πριν)
  7. Λήψη φαρμάκων τα οποία αυξάνουν την φωτοευαισθησία του δέρματος
  8. Αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του peeling
  9. Kύηση, γαλουχία
  10. Ιστορικό καρδιακής, ηπατικής ή νεφρικής νόσου (μόνον για το βαθύ peeling)

 

UA-36247617-1 UA-37829853-1